För att må bättre.. Såhär gör ni ;)

Vart man än läser och ser handlar ofta om depptankar och skit.. =/ Sånt som man inte vill känna kommer ut och det är den perioden som många gör slut.. Vi talar om hösten och mot julstressen.. Jag är en av många som känner igen detta dialemat och alla förtjänar må bra.. So go for it, tag i problemet och ha tummen upp.. 

image2025
Det syns på långa vägar att jag är sjuk but i try ;P

Ordet stress kommer från engelska och betyder "påfrestning, tryck, spänning". Påfrestningar, fysisk och psykisk belastning samt större förändringar kan bidra till stress, oavsett om de är negativa eller positiva. Man säger att stress orsakas av en dålig passform mellan vad vi behöver och förmår och vad miljön erbjuder och kräver av oss.

Stress är nödvändigt för att leva. Utan stress följer varken prestation eller utveckling. Det finns både positiv och negativ stress, och varje individ reagerar olika beroende på förutsättningar och situation.

En negativ stressreaktion uppstår, när den situation vi befinner oss i inte omedelbart kan lösas genom att slåss eller fly - en situation där vi upplever att vi inte har någon handlingsfrihet.

Klassiska tecken på stress
Både du själv och andra märker lätt om du är stressad. Här följer de tydligaste signalerna på att något är fel. Känner du igen några av dessa tolv tecken på stress?

  1. Du blir lättare irriterad.
  2. Du gör fel, som du vanligtvis inte gör.
  3. Du glömmer fler saker.
  4. Du har mindre energi än vanligt.
  5. Du måste plötsligt göra en extra insats, när du löser uppgifter som tidigare var rutin och löste sig utan problem.
  6. Du har inte lust att göra något längre och tycker inte att saker och ting är lika roliga som tidigare.
  7. Du har svårare att somna.
  8. Du vaknar flera gånger under natten.
  9. Du vaknar tidigare än du brukar.
  10. Dina tankar kretsar kring problem istället för lösningar.
  11. Du har oftare huvudvärk eller magproblem.
  12. Du blir ofta missförstådd - eller så förstår sig ingen på dig alls.

Här finner du orsaker till stress uppstår..


  • Sorg - en process som behöver sin egen tid
    Sorgen är en reaktion på att man har förlorat någon, genom t.ex. dödsfall eller skilsmässa. För många är förlusten av en livskamrat den starkaste stressfaktorn som finns. Att sörja är en långvarig process, och man kan inte skynda på den. Man måste igenom alla faserna som alla är smärtsamma och innebär att man inte fungerar så bra som man brukar.
    Om man inte accepterar att man måste igenom en rad faser och att de tar tid - ofta flera år - då förstärks sorgen av en våldsam stress.

  • Parförhållande - ta reda på varför ni är tillsammans
    Inget förhållande är enbart harmoni och lycka. Det är en process att lära känna en annan person, utvecklas tillsammans och "växa ihop". Det är ofta en balansgång mellan att vara en självständig individ samtidigt som man kompromissar och ger utrymme. Om man inte är beredd på den fantastiska utmaningen uppstår lätt problem och konflikter den ena gången efter den andra. Därför är det viktigt att man ger sig tid att prata igenom vad man förväntar sig av varandra och framtiden innan man inleder ett förhållande. Skaffa barn, var och hur ska vi bo och ska vi gifta oss? är viktiga frågor att ställa.

  • Förändringar - var beredd på allt
    Vissa händelser påverkar dig mer än andra. De kan rubba vår trygghetskänsla och framkalla stress. Vissa stora förändringar, som t.ex. att flytta till ett nytt hus eller byta jobb, är i regel planerade händelser och kan därför kontrolleras, men kan ändå orsaka stress, framför allt om man inte är beredd på att förändringen kan påverka en starkt. Planera noga, sätt dig in i den kommande situationen så gott det går och var beredd - på allt.

  • Att få barn - ge varandra mer frihet
    Det kan vara svårt och stressande att plötsligt bli föräldrar. Föräldrarollen kan komma som en chock för förhållandet. Plötsligt finns en ny familjemedlem som ställer krav och har en mycket stark vilja. Barnets behov styr allting och det kan vara mycket stressande - i synnerhet om man inte är förberedd. Nu är tiden inneför att ge varandra mer utrymme, mer frihet och stunder att vara mad sig själv.

  • Arbete - stress eller glädje?
    Upp till två tredjedelar av alla anställda tycker att stress på jobbet är det allvarligaste hotet mot hälsan. Ny teknologi betyder att tempot hela tiden ökar, kraven ändras och det kan emellanåt kännas nästan omöjligt att hänga med. Under- eller översysselsättning, konflikter, otydliga mål och för lite uppskattning från överordnade är anges som vanliga orsaker. Att lära sig hantera stressen på jobbet kan ta tid och kräver att omgivningen förstår din situation. Du behöver inse vad som orsakar stressen och sedan lägga upp en strategi för att ändra på dessa faktorer.
  • IT-stress - slå av datorn
    För mycket IT-användning har växt fram som en stark stressfaktor och är beroendeframkallande om man inte kan hantera det. Många sitter för mycket inne framför datorn istället för att vara ute och motioner, eller koppla/stress av på annat sätt. Ta en eller flera dagar ledigt från datorn, e-posten och chatten. Planlägg minst en dag i veckan när du inte går in på internet över huvud taget.

  • Familjelivet - acceptera era skillnader
    Det är hemma med familjen som vi ska koppla av och hämta nya krafter för att klara av alla utmaningar som möter oss på jobbet. Men familjelivet innebär också stress. De flesta föräldrar kan t.ex uppleva stress om de känner att de känner och tycker att de klarar uppgiften som partner, som stödjande förälder till sina barn m.m. Oro för om jag gör rätt eller inte är också vanligt. Slappna av! - du gör så gott du kan.

  • Semestern - slopa de högt uppskruvade förväntningarna
    Kan man få stress på grund av semester? Ja, många har dels stora förväntningar, dels känner stark press på att vilan ska bli tillräcklig och semestern bra för alla. Resan ska fixas, allt ska organiseras och tiden räcker knappt till för allt - semester kan för vissa ge lika mycket stress som en pressad period på jobbet. Onödigt! Släpp taget! Vila!

  • Ekonomiska problem - styr förbi fallgroparna
    Dålig ekonomi kan knäcka vem som helst - många går omkring med funderingar som dessutom kan leda till kontroverser och bråk i ett förhållande. Problem med ekonomin kan ge upphov till enorm stress som kan hota både hälsa, jobb och familjeliv.
    Se till att ha bra ordning på dina pengar och din konsumtion så undviker du stress.

  • Brist på mening med det vi gör
    Att gå omkring och inte känna att man inte gör något meningsfyllt orsakar mycket stress. Det kan gälla både arbete och fritid. Det är inte alltid lätt att veta vad man passar till, men det är aldrig försent för att ta reda på mer om vem man är och vad man ska syssla med.

  • Rollkonflikter
    Rollkonflikter - i relationen, på arbetet, med barnen - är inte ovanliga och ofta svåra att upptäcka. I vårt "moderna" samhälle är rollerna i snabbt skiftande, och det kan vara svårt att hålla reda på vem som ska sköta vad - eller om alla ska sköta allt? Man kan också ha för många roller att sköta. Kommunicera din eventuella osäkerhet, berätta vad du känner - det är nödvändigt och en bra början för att minska stressen.

  • Brister i kost- och näringsintag
    Många människor äter en undermålig kost: för mycket snabbmat, för lite näringsrik mat. De senaste femtio åren har näringsinnehållet i maten minskat med upp till sjuttio procent. Att leva ett pressat och stressat liv gör dessutom att kroppen behöver mer vitala näringsämnen och enzymer bara för att behålla den energinivå du har. Besök din hälsokosthandlare eller certifierade näringsterapeut om du vill ha professionell hjälp med ditt kost- och näringsintag.

  • Du blir vad du äter..

    Maten du äter ger mycket mer än bränsle till din kropp så att den fungerar på rätt sätt. Den förser också huden, håret, musklerna, benen och alla andra vävnader med det råmaterial som krävs. Din diet ger näringsämnen som är nödvändiga för att tillverka hormoner och enzymer som kontrollerar funktionen hos alla celler i kroppen. Kroppen använder även dessa näringsämnen till att tillverka neurotransmittorer som reglerar hur du tänker och känner.

    Maten du äter kommunicerar till och med dina gener och påverkar hur generna i sin tur påverkar din hälsa. Den allmänna hälsan är därför avhängig balansen av makronäringsämnen (protein, kolhydrater och fett) samt mikronäringsämnen (vitaminer, mineral och andra komponenter i maten).

    Studier visar också att näringsvärdet i frukt, grönsaker och kött har minskat dramatiskt i maten de senaste femtio åren.

    Därför är det viktigare än någonsin att äta rätt. Du behöver också säkerställa att du får i dig tillräckligt med näringsämnen. Varför inte hämte lite inspiration och kunskap från den s.k. Medelhavsdieten (exempelvis den ursprungliga dieten i Grekland). Den anses vara en av de mest hälsosamma i världen och innehåller följande:

    • magert protein
    • låg halt mättat fett
    • låg halt transfettsyror
    • lägre halt omega-6 fett
    • högre halt omega-3 fett
    • hög halt enkelomättat fett
    • kolhydrater med lågt GI
    • stor variation av grönsaker
    • mycket frukt
    • stor andel obehandlad mat.

    Jag hoppas ni finner lyckan nu och får en tankeställare.. Lyckospark på mig själv för det kan jag behöva ;)


    Kommentarer
    Postat av: gabbi

    detta inlägget var mkt bra! jag själv lider av depressioner typ hela tiden...så detta var verkligen intressant o läsa! tack !

    2007-12-12 @ 17:38:29
    URL: http://gabbilicious.blogg.se

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0