Hemmagjord godis

image2362





Jag tänkte uppdatera lite av Lovisas kokbok &
 jag är galet sugen på godis och hemmagjord godis
brukar vara snäppet vassare ibland ;)
So leta i förråden och kolla var ni har hemma.
And enjoy it! ;)


Dajmtryffel

image2358


40 Bitar

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella
2 msk konjak eller likör
ca 100 g dajm
kakao

Gör så här:
Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta. Rör i Kesella och konjak. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka dajm och rör ner. Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.






Smörkola

image2359


60 st

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättikssprit (12%)


Gör så här:
Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet (ca 15 min. i en vid gryta eller ca 30 min. i en gryta med mindre botten). Häll smeten på en smord plåt. Låt den stelna något. Skär eller klipp i bitar. Förvara i kyl. Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kola-kulan ska vara fast till hård.









Små kokosrutor

image2360


48 st

100 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl vit sirap
rivet skal av 1 apelsin
2 1/2 dl havregryn
1 dl kokos
1 dl rostade solroskärnor
2-3 msk kokos


Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Rör i socker och sirap. Låt koka någon minut. Rör i apelsinskal, havregryn, kokos och solroskärnor. Tryck ut smeten på ett bakplåtspapper och forma till en kaka, ca 12x24 cm. Strö över kokos. Lägg över på en skärbräda. Låt stelna i kylen minst 4 tim. Skär i små rutor. Förvara i kyl.







Hemalagad chockladkolor

image2361


Ca: 60 st

100 g smör
2 dl Arla Köket vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 - 150 g mörk choklad


Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 - 30 min. Häll smeten på smörpapper i en form ca 20 x 30 cm. Låt svalna och skär eller klipp i bitar.
Dela chokladen i bitar och smält den i en skål i vattenbad eller i mikro. Doppa kolan i chokladen och lägg den på smörpapper. Låt stelna i kyl. Förvara kallt.






Hoppas ni hittade något som faller er i smaken!




image2363

Kommentarer
Postat av: Maya

Hej! Men tusen tack Lovisa, blir verkligen så himla glad av att höra de :) då ska jag köra på de! Underbart mysiga recept du lagt ut ckså, man blir verkligen baksugen :) kram Maya

2008-03-15 @ 18:02:52
URL: http://Mayagunnarsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0