Läppstift kan ge dig bröstcancer

image2010

Kemikalier i läppstift och nagellack kan öka risken för bröstcancer, enligt forskare på Fox Chase Cancer Centre i Philadelphia. En studie har visat att ftalater, en grupp kemiska ämnen som används som mjukgörare och finns i allt från duschgelé till platsleksaker, kan störa tillväxten av frisk bröstvävnad.

Det amerikanska forskarteamet utförde experiment med babyråttor, där man fann att BBP, som ingår i gruppen ftalater, förändrade den genetiska cellmassan hos de unga råtthonorna.

- BBP finns i vår miljö. Att ständigt exponeras för det kan förstöra många organ, inklusive brösten, säger forskarteamets ledare Dr Jose Russo.


Vill förbjuda farligt smink

I England finns BBP i fyra av fem kosmetiska varor. Nu vill The Women Environmental Network att BBP försvinner ur alla sådana produkter.

- Det finns mera hälsosamma kosmetiska alternativ. Små element av BBP absorberas av huden och kan utvecklas i kroppen med risk för långvarig effekt, säger talesmän från The Women Environmental Network om dagens smink, enligt Daily Mail.


Påverkar fertilitet

Tidigare undersökningar har kunnat visa att ftalater påverkar tillväxt och fortplantning negativt hos människor och djur. På flera håll inom EU har de farliga substanserna förbjudits i leksaker för barn under tre år som är avsedda att stoppas i munnen.

Enligt de amerikanska forskarna behövs nu flera studier för att kunna avgöra om ftalaterna verkligen ökar risken för bröstcancer hos råttor, skriver Daily Mail.


Jag säger bara såhär.. Säg något som inte ger cancer? Det känns som man vad man gör finns det alltid chans att man kan få cancer av det... Hmmm =/


Kommentarer
Postat av: Emma

Det visste jag inte om, använder ändå inget läppstift :P

2007-12-11 @ 12:18:41
URL: http://www.eees.blogg.se
Postat av: Lari - Skånsk brandman i Norrland...

Haha.. jodå.. brandman är jag med ja..=)
Äh.. vi gör ju bara vårt jobb.. precis som det finns läkare som gör sitt jobb.. eller sopåkare..:P

Jodå.. här i norr är det utmärkt.. fick en massa vinter helt plötsligt inatt.. kom nästan en decimeter snö.. så det är mysigt här..=)

2007-12-11 @ 12:41:20
URL: http://webkocken.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0